Golven – en viktig del av inredningen

Dags att inreda något nytt eller göra en renovering? Glöm inte att golven är en otrolig viktig del av rummet och gör mycket för helhetsintrycket! Du kan ha hur mycket lyxig och dyr inredning som helst men har du inte fina golv så kommer det aldrig se riktigt bra ut. Men vad ska man då lägga för golv och måste man ha samma i alla rum? Nedan kommer lite tips och råd på saker att tänka på när du lägger nya golv.

Golv som tillför personlighet och värme

 

Bästa sättet att ta reda på vilka golv som passar i ditt hem är givetvis att anlita professionella golvläggare. De kan allt om golvläggning och kan svara på alla dina frågor och funderingar. Det första du bör tänka på är vad syftet med rummet är. I hallen krävs kanske ett golv som är något tåligare då vi drar in mycket grus och dylikt under vintern och i köket där vi står upp en hel del passar ett lite mer ergonomiskt och mjukare golv lite bättre. Har du småbarn så kan det vara viktigt med ett lättstädat golv eller ett stadigare golv som är svårare att repa. Det är också viktigt att du väljer golv efter personlig smak och stil. Fundera över hur övrig inredning kommer se ut, vad du kommer ha för färg på väggarna och vilka möbler du vill ha. Alla små detaljer är viktiga oavsett om du vill att allt ska passa ihop eller om någon särskild detalj ska stå ut lite extra. Är din inredningsstil modern, vintage eller minimalistisk? Hur tror du att golven kommer kännas om 10 år? Kommer du gilla dem lika mycket eller är det en trend som kommer försvinna snart? Det är inget beslut som ska förhastas utan tänk noggrant igenom alla detaljer.

En uppsjö av olika golv

Numera finns en hel uppsjö av olika sorters golv. Och varje golvsort kommer dessutom också i flertalet varianter, vilket lätt kan bli lite överväldigande. Lättast när du ska välja är att dela upp det i olika kategorier utefter frågeställningar. Ta ett rum i taget och fundera på följande:

  • Storleken på rummet.
  • Vad rummet används till.
  • Mörkt eller ljust?
  • Hårt eller mjukt?
  • Stå ut eller smälta in?
  • Budget eller lyx?

När du svarat på dessa frågor så har du kommit en bra bit på vägen till att välja ett nytt fint golv. Åk gärna till ett byggvaruhus och titta på lite olika golvslag. Ta gärna hem prover och lägg ut på golvet och iaktta dem under olika ljus. Konsultera proffsen men glöm inte att lita på din egen smak när det gäller inredning, i slutändan är det du som ska trivas i ditt eget hem.